Skip to main content

Een moeilijk kind, hoe ga je daar mee om?

Natuurlijk ben je dol op je kind, je zou voor hem of haar door het vuur gaan. Maar het opvoeden is lang niet altijd makkelijk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je vindt dat je een moeilijk kind hebt, omdat hij of zij vaak niet naar je luistert, erg druk en rusteloos is of vaak een driftbui heeft. Dergelijk gedrag kost je als ouder ontzettend veel energie en frustratie, daarom is het belangrijk om te kijken waar dat gedrag van je kind vandaan komt.

Neem vrijblijvend contact op voor advies

Wanneer kun je spreken van een moeilijk kind?

Laat ik eerst even vooropstellen dat ik geen enkel kind ‘moeilijk’ vindt. Kinderen zijn vaak niet in staat om onder woorden te brengen wat ze voelen of wat ze nodig hebben. Zij laten met zogenaamd ‘moeilijk’ gedrag zien dat ze niet lekker in hun vel zitten. Dat zij zich overvraagd voelen. Het lijkt dan alsof jullie allebei een andere taal spreken en elkaar daardoor niet begrijpen.

Moeilijk gedrag kan zijn:

  • Regelmatige driftbuien hebben;
  • Vaak liegen of andere kinderen slaan;
  • Heel druk en rusteloos zijn;
  • Niet goed luisteren;
  • Niet goed kunnen concentreren;
  • Vaak erg onrustig zijn;
  • Veel boos zijn;
  • Erg onzeker en verlegen zijn;
  • Makkelijk op laten jutten door andere kinderen;
  • Veel piekeren.

Waar komt dat moeilijke gedrag vandaan?

Als een kind moeilijk is of doet, dan is de kans groot dat daar een bepaalde reden is. Het kan zijn dat er een indrukwekkende gebeurtenis plaats heeft gevonden, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of een verhuizing. Er kan sprake zijn van een bepaald trauma zijn door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, een brand of een arrestatie. Maar het kan ook door een enge film, videospel of bijvoorbeeld een hondenbeet komen.

Hoe dan ook, uw kind voelt iets of heeft iets meegemaakt dat hij of zij niet goed kan verwerken en uit dat met gedrag dat jij als moeilijk ervaart. In mijn praktijk voor speltherapie ga ik na waarom je kind niet luistert, vaak driftbuien heeft of erg onrustig is.

Met speltherapie kunnen kinderen zichzelf uiten door het spel letterlijk als een taal te gebruiken. Ik gebruik observatie en spel om naar jouw kind te luisteren en te helpen om zich verder te ontwikkelen. Daarbij doe ik mijn best om tussen de regels door te lezen en om datgene op te pikken wat van waarde is, maar nog niet de juiste woorden heeft kunnen krijgen.

“Ik zie mijzelf als ondertitelaar van kinderen. Ik geef woorden aan wat jouw kind voelt, maar zelf niet kan vertellen.”

Ouderbegeleiding bij speltherapie

Ouderbegeleiding is ook een belangrijk onderdeel van de speltherapie want het is het doel dat je je kind beter gaat begrijpen en aanvoelen. Daarbij krijg je nooit te horen dat je iets verkeerd doet. Je krijgt wel handvatten en inzichten om dingen net wat anders aan te pakken, zodat je niet langer het gevoel hebt dat je een moeilijk kind hebt.

We gaan samen ontdekken wie jouw kind nu werkelijk is en waar zijn of haar krachten liggen. Hierdoor ontstaan er al snel waardevolle inzichten die de band met je kind veel makkelijker en steviger maken.

Vind jij dat je een moeilijk kind hebt en heb je vragen over de speltherapie, ouderbegeleiding of mogelijke vergoedingen? Je kunt altijd contact met me opnemen voor vragen over de verschillende mogelijkheden.

Contact