Je kind zit op de basisschool en is in principe een prima leerling. Over het rapport valt er niets te klagen. Maar één dingetje blijft wel verontrustend: speelafspraakjes zijn er niet of nauwelijks. Het lijkt wel alsof je kind helemaal geen vriendjes heeft. Als ouder is het hartverscheurend om te beseffen dat je kind geen aansluiting vindt, je voelt je machteloos en verdrietig. Met de begeleiding van een speltherapeut kun je je zoon of dochter helpen.
Mijn kind heeft geen vriendjes, wat nu?
Waarom heeft je kind geen vriendjes?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind (bijna) nooit speelafspraakjes heeft en geen uitnodigingen voor kinderfeestjes krijgt. Het kan zijn dat je zoon of dochter erg verlegen en onzeker is. Maar het kan ook zijn dat je kind juist heel bazig en dominant is en dat dat gedrag andere kinderen afschrikt. In beide gevallen kan het erg moeilijk zijn om aansluiting te vinden, zeker voor kinderen!
Nu is het natuurlijk geen ramp als een kind een tijdje geen hechte vriendjes heeft en weinig afspreekt. Soms hebben kinderen in een spannende periode (bijvoorbeeld als Sinterklaas bijna naar Nederland komt) of op andere momenten na school gewoon behoefte aan rust. Dan willen ze helemaal geen speelafspraakjes. Zolang een kind overduidelijk lekker in zijn of haar vel zit, is er niet veel aan de hand.
Het is ook mogelijk dat je kind zich eenzaam voelt en wel dolgraag vriendjes zou willen hebben, maar dat het sluiten van vriendschappen alleen niet wil lukken. In zo’n geval is er meer aan de hand en kan je kind op sociaal emotioneel gebied een steuntje in de rug gebruiken.
Speltherapie helpt een kind altijd verder
Kinderen kunnen vaak moeilijk onder woorden brengen wat ze voelen. Ze voelen zich (in bepaalde situaties) niet prettig, maar ze weten niet hoe ze dat moeten uiten. In zo’n geval worden ze erg verlegen of willen ze juist alles controleren door heel bazig te zijn. Het feit dat je kind geen vriendjes heeft, heeft dus altijd een oorzaak waarbij professionele hulp ontzettend goed kan helpen.
Als bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar hun ontwikkeling stagneert door emotionele of sociale problemen, is speltherapie een veilige en vertrouwde manier om kinderen een communicatiemiddel te bieden. Tijdens het spelen kunnen kinderen de wereld om hen heen verkennen, zichzelf ten opzichte van een ander wegzetten en zichzelf uiten door het spel letterlijk als een taal te gebruiken.
Tijdens de speltherapie zie ik mijzelf als een ondertitelaar van kinderen. Ik geef woorden aan wat jouw kind voelt maar zelf niet kan vertellen. Ik gebruik observatie en spel om jouw kind te begrijpen en te helpen om zich verder te ontwikkelen. Zo komen we er samen achter waarom je kind geen vriendjes heeft en gaan we dat samen oplossen.
Ouderbegeleiding bij speltherapie
Tijdens het therapieproces van je kind is er ook sprake van ouderbegeleiding. Deze begeleiding houdt in dat we het gedrag van je kind thuis en op school bespreken. We kijken dan waar het goed gaat en waar er nog verbetering mogelijk is.
Met mijn ouderbegeleiding leer je je kind beter te begrijpen. Je gaat ontdekken hoe je jouw kind in zijn of haar eigen kracht kan laten staan en tegelijkertijd trouw kan blijven aan de eigen binnenwereld zonder afbreuk te doen aan wie hij of zij werkelijk is. Zo leer je samen hoe jouw kind op zijn eigen manier toch vriendschappen kan sluiten en speelafspraakjes kan maken.
In mijn praktijk krijg je nooit te horen dat je iets verkeerd doet. Je krijgt wel handvatten en inzichten om dingen net wat anders aan te pakken, zodat jouw kind verder kan gaan groeien.
Heeft jouw kind geen vriendjes en heb je vragen over de speltherapie, ouderbegeleiding of mogelijke vergoedingen? Je kunt altijd contact met me opnemen voor vragen over de verschillende mogelijkheden.