Skip to main content

Ik begrijp mijn kind niet

Je zit met je handen in het haar. Je bent dol op je kind, maar ‘het’ wil gewoon niet goed lukken tussen jullie. Jullie doen allebei ontzettend je best en toch zijn er dagelijks conflicten. Je zoon of dochter is bijvoorbeeld ontzettend druk en rusteloos of juist vreselijk verlegen en durft bijna niets. Misschien luistert je kind helemaal niet naar je, lijkt je kind altijd boos te zijn of heeft je kind vaak driftbuien. Er zijn talloze redenen om de woorden ‘ik begrijp mijn kind niet’ in gedachten op te laten komen. Wat kun je in zo’n geval het beste doen?

Neem vrijblijvend contact op voor advies

Waarom begrijp ik mijn kind niet?

Kinderen zijn vaak niet in staat om onder woorden te brengen wat ze voelen of wat ze nodig hebben. Voor hen is hun gedrag de makkelijkste manier om zich te uiten en dat is voor een ouder meestal erg ingewikkeld. Het is alsof jullie allebei een andere taal spreken en elkaar daardoor niet begrijpen. In veel gevallen geeft het ‘moeilijke’ gedrag van een kind aan dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit.

Een kind dat zich niet prettig en onbegrepen voelt:

  • Heeft regelmatig driftbuien;
  • Liegt of slaat andere kinderen;
  • Is vaak erg druk;
  • Luistert niet goed;
  • Kan zich niet goed concentreren;
  • Is regelmatig erg onrustig;
  • Wordt gepest door andere kinderen
  • Lijkt altijd boos te zijn;
  • Is erg onzeker en heeft geen vriendjes;
  • Vindt het moeilijk om samen te spelen;
  • Vindt het spannend om nieuwe dingen te doen;
  • Laat zich makkelijk opjutten door andere kinderen;
  • Is erg verlegen;
  • Piekert veel.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind zich zo uitdrukt. Het kan zijn dat er een ingrijpende gebeurtenis plaats heeft gevonden, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of een verhuizing. Maar het kan ook zijn dat een kind zich overvraagd voelt. Er worden bijvoorbeeld dingen verwacht die het kind nog niet aankan. Het is dan heel goed mogelijk dat je je kind gewoon niet begrijpt en dat dat conflicten oplevert.

“Ik zie mijzelf als ondertitelaar van kinderen. Ik geef woorden aan wat jouw kind voelt, maar zelf niet kan vertellen.”

Speltherapie kan jullie allebei helpen

Als je het gevoel hebt dat je je kind niet begrijpt, biedt speltherapie een goede oplossing. Het is een veilige en vertrouwde manier om kinderen een communicatiemiddel te bieden dat wel wordt begrepen.

Tijdens het spelen kunnen kinderen de wereld om hen heen verkennen, zichzelf ten opzichte van een ander wegzetten en zichzelf uiten door het spel letterlijk als een taal te gebruiken. Ik gebruik observatie en spel om naar jouw kind te luisteren en te helpen om zich verder te ontwikkelen. Daarbij doe ik mijn best om tussen de regels door te lezen en om datgene op te pikken wat van waarde is, maar nog niet de juiste woorden heeft kunnen krijgen.

Ik vind het belangrijk om altijd geduldig te zijn en vooral niet te snel te oordelen. Op deze manier ontdekken we samen waar je kind vastloopt en waar je zoon of dochter precies behoefte aan heeft.

Ouderbegeleiding bij speltherapie

Uiteraard is ouderbegeleiding ook een belangrijk onderdeel van de speltherapie. In mijn praktijk krijg je alleen nooit te horen dat je iets verkeerd doet. Je krijgt wel handvatten en inzichten om dingen net wat anders aan te pakken, zodat jouw kind verder kan gaan groeien.

Het doel is om je kind echt te gaan begrijpen en om te ontdekken hoe je jouw kind in zijn of haar eigen kracht kan laten staan. En hoe je kind trouw kan blijven aan zichzelf zonder afbreuk te doen aan wie hij of zij werkelijk is. Er ontstaat al snel waardevolle inzichten die de band met je kind veel makkelijker en steviger maken.

Begrijp jij je kind niet en heb je vragen over de speltherapie, ouderbegeleiding of mogelijke vergoedingen? Je kunt altijd contact met me opnemen voor vragen over de verschillende mogelijkheden.

Contact